Isabel
10 - 16 December 2007


11 December 2007
10:55 - Bejaarde vrouw dood door misdrijf
Uit het Parool;
AMSTERDAM - De 85-jarige bejaarde vrouw die zaterdag dood is aangetroffen in haar woning aan de Almstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt, is door een misdrijf om het leven gekomen.
Dat heeft sectie op haar lichaam uitgewezen, meldde de politie in Amsterdam maandag.
De politie kan verder niets zeggen over de zaak en is op nog zoek naar getuigen. Rechercheurs van Bureau Opsporing van district Zuid zijn verantwoordelijk voor de voortgang van het onderzoek.
De Almstraat is een kort straatje in de Rivierenbuurt in Zuid. Het ligt tussen de Waalstraat en de Moerdijkstraat.
Zij is niet de enige bejaarde die dit weekeinde dood is aangetroffen. Een voorbijganger heeft zaterdagmiddag rond twee uur tussen een woonboot en de kade van de Bloemgracht het lichaam van een man gevonden.
Het slachtoffer, een negentigjarige buurtbewoner, is vermoedelijk per ongeluk te water geraakt.
Er zijn geen reacties
10:54 - Reddingsplan voor 'Anne Frankboom' is klaar
Van nu.nl;
AMSTERDAM - De tegenstanders van de kap van de 'Anne Frankboom' hebben een ontwerp gereed voor de stalen constructie die de beroemde kastanje moet ondersteunen. Een woordvoerder van de Bomenstichting bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant.
ANP
Het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting zijn van mening dat de boom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, omver moet. De 27 ton zware kastanje zou zo ziek zijn dat hij elk moment kan omvallen en een gevaar vormt voor de omgeving.
De Bomenstichting stapte echter samen met enkele omwonenden naar de rechter, die op 20 november besloot dat eerst alternatieven moeten worden onderzocht om de boom te redden.
Tegenstanders
De tegenstanders van de kap lieten toen al weten dat een ondersteunende constructie de boom volgens hen nog een tijdje overeind kan houden. Het ontwerp dat ze nu hebben uitgewerkt, bestaat uit een driehoek van stalen balken. Het bouwwerk is circa 8 meter hoog en kost circa 50.000 euro.
Het reddingsplan gaat binnenkort naar de bezwaarschriftencommissie, die van de rechter uiterlijk half januari een definitief oordeel over de boom moet vellen. De Bomenstichting presenteert het plan waarschijnlijk maandag aan de pers.
Overigens loopt momenteel nog een onderzoek naar de tonderzwam die de kastanje in de tuin van Keizersgracht 188 teistert. Volgens het stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting is dat een levensbedreigende variant, de Bomenstichting en omwonenden denken van niet.
Hypothese
Het conflict over de 'Anne Frankboom' heeft ook de interesse gewekt van econoom en emeritus hoogleraar Arnold Heertje. Hij vermoedt dat de Anne Frank Stichting de boom per se wil laten kappen omdat ze uitbreidingsplannen heeft. "Dat is mijn hypothese. Ik heb geen feitelijk bewijs."
Daarom heeft Heertje bij de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Centrum documenten aangevraagd over de Anne Frank Stichting. Daarbij beroept hij zich op de Wet openbaarheid van bestuur.
---
Heb ergens zelf toch iets van "Lom op jongens, die boom is ziek, laat dat ding nou maar gewoon in vrede gaan."
10 December 2007
10:58 - Project Southwatch ten einde
Uit het Parool;
AMSTERDAM - Het project Southwatch, waarbij jongeren in de Pijp surveilleren, dreigt beindigd te worden. Voor zes van de acht medewerkers is ontslag aangevraagd.
Southwatchjongeren liepen rond in de Diamantbuurt, die in 2005 in het nieuws kwam door overlast van jongeren. De jongeren surveilleerden ook elders in de Pijp, bij het De Mirandabad en bij station Zuid/WTC.
Volgens directeur Bart Bulthuis was het project zeer succesvol. Tachtig procent van de jongeren die eraan deelnamen, kreeg na verloop van tijd een baan of ging weer naar school. Ook was de aanwezigheid van de jongeren in zwart/rode jassen goed voor het veiligheidsgevoel, aldus Bulthuis.
Maar de Dienst Werk en Inkomen heeft te weinig jongeren tussen de zeventien en 23 'in de kaartenbakken' die deel kunnen nemen aan het project.
Bulthuis drong deze week bij de gemeente aan op 'aanvullende financiering'. Als er niet snel een oplossing komt, houdt het project eind deze maand op. Er zijn nu nog een handvol jongeren bij betrokken.
PvdA-raadslid Emre Unver stelde voor ook oudere werklozen toe te laten. ''Er zijn genoeg goedgebekte vrouwen van 35 die dit kunnen doen. Het is heel belangrijk dit te behouden.''
''Zorgen zijn er wel, maar ik ben optimistisch over de afloop,'' aldus adjunct-directeur Edu Dijkman van Southwatch.
Er zijn geen reacties
10:57 - Enorme weekendklus voor Noord-Zuidlijn
Uit het Parool;
AMSTERDAM - Het Rokin in het centrum van Amsterdam is van zaterdagavond tot maandagochtend afgesloten voor een enorme bouwoperatie voor de nieuwe Noord-Zuidlijn. Aannemersbedrijf Max Bgl plaatst in de huidige bouwkuip 22 betonnen dakliggers voor het toekomstige metrostation Rokin.
De dakliggers vormen de oostelijke helft van het dak van het nieuwe metrostation. Tussen de dakliggers komen betonnen breedplaatvloeren te liggen en daarop een stalen wapening. De wapening maakt deel uit van de betonnen vloer die op de breedplaatvloeren wordt gestort.
Vanaf zaterdagavond 23 uur tot maandagochtend 5 uur is het Rokin dicht voor al het verkeer. Voetgangers kunnen aan beide zijden van het Rokin lopen naar de winkels en horecagelegenheden, die zondag wel gewoon open zijn. Trams rijden zaterdagavond tot hun laatste dienst.
Het aanvoeren en hijsen van de dakliggers, breedplaatvloeren en wapening is een omvangrijke operatie. Op de trambaan komen vier hijskranen te staan en er zijn gedurende de dag zeker 45 zware transporten naar het Rokin. Het aannemersbedrijf heeft veertig mensen aan het werk. Daarnaast zijn nog verkeersregelaars en zestien vrachtwagenchauffeurs actief. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om maandag op tijd klaar te zijn.
In oktober 2006 vond een soortgelijke operatie plaats. Toen plaatste de aannemer de dakliggers voor de westzijde van het station. In 2013 moet de Noord-Zuidlijn gaan rijden, de metro die Amsterdam-Noord via het Centraal Station met de Zuidas verbindt.
Er zijn geen reacties
10:57 - Nieuwe dienstregeling doorstaat eerste ochtendspits
Van nu.nl;
UTRECHT - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft maandagochtend, tijdens de eerste grote ochtendspits, niet tot problemen geleid.
ANP
Een woordvoerster van de NS zei even na de spits dat alles heel goed gegaan is. Afgezien van twee sein- en wisselstoringen, die buiten de dienstregeling vallen, verliep het treinverkeer volgens planning.
Volgens de NS zijn eveneens alle werkzaamheden rond station Hilversum op tijd afgerond. Het station heeft een nieuwe aansluiting op het intercitynetwerk. Internationale treindiensten van en naar Berlijn stoppen nu in Hilversum. Het station is de afgelopen jaren verbouwd en heeft er een nieuw perron bij gekregen.
Gatenkaas
"Er is geen sprake van gatenkaas, geen trajecten die onverwacht uitvallen en geen mensen die wanhopig ronddolen op zoek naar treinstellen die ze niet kunnen vinden", vatte een zegsman van spoornetbeheerder ProRail halverwege de spits de situatie samen. "De eerste werkdag had niet beter kunnen beginnen."
Op Utrecht CS was het beeld niet anders. Om zeven uur 's ochtends reden alle treinen volgens de nieuwe dienstregeling en zonder vertragingen. Op een aantal borden in de stationshal hangen folders: "Deze informatie is verouderd. Raadpleeg de overige vertrekstaten op dit station of de blauwe halaanwijzer in de stationshal."
Voordeel
Voor de informatiepunten in de vertrekhal stond een enkeling met een medewerker van de NS te praten. "Volgens mij heb ik alleen maar voordeel van deze dienstregeling. Er rijden 's ochtends extra treinen naar Amsterdam."
Een vrouw stond voor een van de informatieborden en maakt aantekeningen. "De treinen die ik moet hebben, rijden niet meer dagelijks op dezelfde tijden. Dat is wel vervelend."
Er zijn geen reacties

